Recenzia / Eragon

Originálny názov: Eragon

Autor: Christopher Paolini

Vydavateľstvo: Fragment

Prekladateľ: Zdenka Buntová

Rok vydania: 2005

Väzba: Paperback

Počet strán: 512

eragon

Nocou zadul prudký vietor a priniesol vôňu, ktorá mala zmeniť svet. Vysoký Tieň zaklonil hlavu a napäto vetril. Až na tmavočervené vlasy a gaštanové oči vyzeral takmer ako človek.

Eragon je obyčaný chlapec. No len do chvíle, keď v Dračích horách nájde záhadný kameň. Z kameňa sa vykľuje dračie vajce a tak sa z obyčajného chlapca stáva Dračí jazdec, ktorý musí čeliť rôznym nebezpečenstvám a musí sa učiť, čo vôbec znamená byť Dračím jazdcom.

tumblr_obx3tgfBjw1v79sbao7_400.gif

Celú sériu Dračích jazdcov som dostala na minulé narodeniny a doteraz čakala na svoj čas. Ten konečne nastal a ja som nadšená. Christopher Paolini napísal krásne fantasy a za to, že to začal písať len vo svojich pätnástich rokoch,  dostáva odo mňa ďalšie body k dobru.

Christopher ma vtiahol do svojho vymysleného sveta, ktorý bol nádherný, aj keď dosť krutý. Svojou fantáziou mi kniha často pripomínala svet z Pána prsteňov a vždy som obdivovala, ako niekto dokáže vymyslieť tak premyslený vlastný svet, s názvami a rečou, vždy sa v tom vyžívam a po dočítaní knihy mám pocit, že som v tej krajine naozaj bola.

“Eragon sa náhlil domov a hlavou mu splašene vírili myšlienky. Bežal najrýchlejšie, ako vedel, a nezastal, ani keď sotva lapal dych.”

Eragon mi bol veľmi sympatický. Preto, že sa správal na svoj vek, ako unáhlený 15-ročný chlapec, ktorý sa aj bojí, je zbrklý, aj nepočúva, čo mu povedia starší a spraví si po svojom, ale je zároveň obetavý a odvážny a pre svojich blízkych by položil život. Obzvlášť sa mi páčil vzťah s jeho dračicou Zafirou, ich puto, ktoré ich k sebe viazalo, bolo čarovné.

tumblr_nk5h20wzlL1tuzdswo6_250.gif

Zafira sa zase správa ako typická žena. Je tvrdohlavá, ochranárska a chce všade byť, ak ju z niečoho vylúčia, dokáže sa uraziť, takže si ju Eragon musí vždy nejako udobriť. Aj napriek jej ťažkým povahovým črtám je to skvelá partnerka, priateľka, ktorá myslí tímovo a tak ako Eragon, aj ona by zaňho položila život.

“Zafira preletela nad urgalmi, potom sa obrátila a pripravila na pristátie na ceste.”

Paoliniho postavy boli naozaj dobre prepracované, nie len tie hlavné, ale aj vedľajšie. Žiadna mi neliezla na nervy a nemala som pocit, že takto by sa nikto nesprával. Práve naopak, mala som z celej knihy veľmi reálny pocit, všetko som to prežívala s postavami, bavilo ma, že opisov tam bolo tak akurát, priamej reči síce už hranične, ale užila som si všetky tie rozprávania, predsa len toto je prvá časť tetralógie a tak sme sa museli zoznámiť so všetkým, čo bolo potrebné, aby sme mohli dobre chápať ďalšie udalosti. Kniha sa veľmi páčila aj mojej malej tanečnici v brušku, pretože vždy, keď som jej Eragona čítala, prežívala to so mnou a poriadne ma nakopávala 🙂

apolymi: “ ¶ l i t e r a t u r e a e s t h e t i c s the inheritance cycle by christopher paolini ”

Eragon je kniha, ktorá vás vtiahne do svojho čarovného sveta  a občas nebudete vedieť, kde sa nachádzate, pretože sa pristihnete, že sa v mysli prechádzate tou vymyslenou krajinou a vidíte ju v naozaj živých farbách, cítite to podnebie či vône. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi fantastické svety, drakov a veľa akcie.

Moje hodnotenie: 5/5

6 thoughts on “Recenzia / Eragon

  1. Skvelá recenzia :)! O Eragonovi som toho už počula naozaj veľa, najmä v pozitívnom zmysle… Vždy som si to chcela prečítať, no všímam si, že to akosi neustále odsúvam s tým, že “Raz určite”. Po tvojej recenzií mám chuť prečítať si to hneď :).

    Páči sa mi

  2. Ja som v dobe, keď som začala čítať knihu videla už film a bola som sklamaná. Keďže som to mala s čím porovnávať, kniha mi prišla menej svižná, ťažko sa mi nejak vciťovalo do deja a práve naopak, opisov mi prišlo až zbytočne veľa a len málokedy som dokázala zachytiť tú správnu atmosféru. Čo uznávam, tak sa mi páčilo počas všetkých kníh prepracovanie postáv, no z Dračích jazdcov sa mi páčil najviac Eldest a potom Inheritance tak od polky 😀 Ak sa niekomu páčil Pán prsteňov kniha, tak je to dosť podobné, takže rozhodne je to kniha pre takýchto fanúšikov.

    Páči sa mi

Pridaj komentár