Najhrubší informačný leták / Metabolic Balance – (Ne)diéta

Originálny názov: Metabolic Balance – Die Diät

Autor: Dr. med. Wolf Funfack

Vydavateľstvo: Ikar

Prekladateľ: Katarina Bobríková

Rok vydania: 2017

Väzba: Paperback

Počet strán: 168

Leto sa blíži a tak… no dobre, dobre, leto je ešte v nedohľadne, ale na letnej postave treba vraj začať pracovať už v zime. A tak sa ku mne dostala kniha Metabolic Balance (Ne)diéta. Túto metódu stravovania odporúčanú (vraj) lekári  a rôzni iní šamani a zaručuje vám, že nebudete držať diétu (ehm), ale sa vám od základov zmení život a vy už nikdy nezažijete jojo efekt a už nebudete tuční (a ešte budete kakať dúhu).

tumblr_nmibisyjpH1ql5yr7o1_500.gif

Čo si o tom myslím ja? Bullshit! Nie som síce žiaden školený dietológ ani doktor, ale to, čo som sa dočítala, znie podľa mňa lepšie na papieri ako chutí na tanieri. Samozrejme, že človek schudne, keď prestane jesť sladkosti, pečivo a všetky sprostosti. A diéta, ktorá musí o sebe toľkokrát tvrdiť, že diétou nie je, je pre mňa podozrivá 😉

Ale nie som tu od toho, aby som hodnotila tento štýl stravovania, lebo ako píšem vyššie, odborník nie som. Ale som taký menší „odborník“ na knihy a o tejto môžem s ľahkým srdcom prehlásiť, že je zbytočná. Naozaj, radšej sa mali ušetriť vzácne stromy, alebo na tieto papiere vytlačiť niečo lepšie. Lebo táto kniha mi príde ako príliš dlhý a drahý reklamný leták (neviem to inak nazvať). V tejto knihe sa dozviete všelijaké omáčky, prečo sa takto stravovať, v čom sú benefity, a prečo sa takto stravovať a v čom je chyba dnešného sveta a prečo sa takto stravovať. Ak si chcete túto knihu kúpiť preto, že vám možno dá nejaký návod ako na to, radšej si peniažky odložte na nejaké dobré, zdravé jedlo. Toto je naozaj len akási namotávka, vďaka ktorej by ste sa mali rozhodnúť ísť na vstupné vyšetrenie k odborníkom venujúcim sa Metabolic Balance, ktorí vám na základe krvných testov a iných vyšetrení zostavia jedálniček na mieru. Takže, z knihy sa nedozviete takmer nič, len zopár základných bodov tohto stravovana a na konci knihy sú vraj chutné recepty, ktoré sa mne osobne (až na pár výnimiek) zdajú riadne nechutné alebo zbytočné a nikdy ich robiť nebudem. Len tak pre predstavu, sú tu recepty ako „Jogurt s jablkom a so škoricou“ (vážne??? Potrebujem recept na jogurt s jablkom a škoricou?!) alebo „Feniklové lievance s tofu“ (ewww) či „Zelenina v šunkovom kabátiku“ (rozumej špargľa obalená šunkou, posypaná pažítkou). No, ja by som sa nenajedla…

tumblr_ohfsrvV4my1rby04wo1_540.gif

Určite sú ľudia, ktorým táto metóda funguje a vyhovuje, pre niektorých ľudí je fajn 5 hodinová pauza medzi jedlami (už to vraj odporúča aj pán vôbecsineodporujem Bukovský), ale ja som sa v tomto nenašla. A už vôbec som sa nenašla v tejto knihe. Ak sa chcete dozvedieť niečo o tejto metóde, podľa mňa nebudete potrebovať knihu, bude vám stačiť internet alebo pôjdete rovno za odborníkom, ktorý sa tomuto venuje (a pre ktorého si pripravte kôpku peňazí). Ja osobne od knihy, ktorá sa venuje nejakému štýlu života, očakávam trošku viac, ako suché základné informácie, namotávanie a príbehy zo života… sorry.

tumblr_or3aj4MmGg1ql5yr7o1_500.gif

Komu túto knihu odporúčam? Nemusím odpovedať, však?

Moje hodnotenie: 0/5

button bux

 

2 thoughts on “Najhrubší informačný leták / Metabolic Balance – (Ne)diéta

  1. Dobrý deň, pani Neviem Akosavoláte,
    mimoriadne ma prekvapil Váš komentár na adresu knihy, čiže súčasne aj na program Metabolic Balance®, ktorý zjavne nemáte odskúšaný, odžitý a vnímam, že absolútne nechápete, o čo v ňom ide. Obdivujem ľudí Vášho typu, hodnotiacich niečo, čo nikdy osobne nevyskúšali.
    Napriek Vášmu teoretickému vyznaniu Vám prajem, aby ste raz na vlastnej koži “opáčili“ čo znamená prinavrátená opätovná metabolická rovnováha v ľudskom tele. A potom budem akceptovať akýkoľvek Váš osobný názor k vydanej publikácii.
    P.S. – pre doplnenie: program Metabolic Balance nie je program určený na samorealizáciu klientom v praxi, ale je realizovaný vždy pod vedením poradcu programu a to na základe Plánu výživy spracovanom v Inštitúte v nemeckom Isene. Podotýkam, na základe 35 krvným parametrov, alergií, averzií, medikamentov a zdravotného stavu klienta. Fakty nepustia.

    Páči sa mi

    1. Dobrý deň, pani Ena,(btw. moje meno je zjavné z názvu blogu)
      ako som písala v mojej recenzii, nie som odborník na stravovanie, hodnotila som knihu a nie tento program. Vyjadrila som len môj názor na to, na základe toho, čo som sa dočítala v knihe. A ako som už písala, mnohým ľudom tento program môže vyhovovať. Ale ešte raz, hodnotila som knihu.

      Páči sa mi

Pridaj komentár